Despre linia oblică

Cunoscută și sub numele „slash”, linia oblică invită cititorul să spună diverse cuvinte în locul ei sau chiar să reformuleze zona din jurul ei. De exemplu, scriem „km/h”, citim „kilometri pe oră”. Scriem „c/val”, citim „contravaloare”. Scriem „probleme fizice / psihice”, citim „probleme fizice sau psihice”. Scriem „relația ambalaj / produs”, citim „relația dintre ambalaj și produs”. Știe să facă multe bara asta oblică!

Dar există o problemă. Spațiile, blancurile din jurul ei: punem / nu punem? Dintre definițiile găsite în DOOM și GLR, doar cea din DOOM vorbește despre asta: zice să nu punem nici înainte, nici după (pag. XXXIX). Dar DOOM prezintă doar două dintre valențele barei oblice, și anume când înseamnă „pe” și când înghite câteva litere dintr-un cuvânt („c/val”). În GLR (pag. 1001), găsim mai multe dintre sensurile pe care le poate avea bara oblică, dar nimic despre blancurile din jurul ei. Observăm însă că de-a lungul și de-a latul celor două volume ale Gramaticii, bara oblică are blanc și înainte, și după.

De unde, după ce ne tragem oleacă sufletul, tragem și concluzia, care este de fapt o propunere pe care o scoatem în piață, întru dezbatere publică, de a nu pune blancurile dacă bara oblică înseamnă „pe” și de a pune blancurile dacă înseamnă „sau” și celelalte variante.

Ce este clar este că dacă pui / nu pui blanc înainte de bara oblică, trebuie să pui / nu pui și / nici după. Și vițăvercea. 🙂

 

Lasă un răspuns