Un conflict deloc drag între DOOM și DEX

Cum este corect: „dragele mele”, sau „dragile mele”? Problema e că DEX din 2009 dă variantele „drag, dragă, dragi, drage”, în timp ce DOOM din 2010 (reeditare a celui din 2005) zice „drag, dragă, dragi” (deci „dragi” și pentru plural masculin, și pentru cel feminin). Dar, pentru că știm că zeu pe formă este DOOM, DEX fiind rege peste sens, discuția se poate încheia aici: corect se spune „dragile mele colege”, „fetele mele dragi”.

Există în toate dicționarele recente și forma „drage”, dar numai ca plural pentru „dragă” – utilaj care draghează, adică sapă fundul apei și scoate materialul săpat. Deci, da, puteți provoca confuzie unui inginer hidrolog folosind forma „drage” pentru sensul „scumpe”.

Însă situația actuală nu este foarte ușor de acceptat pentru o parte dintre vorbitorii limbii române, încluzându-l aici și pe subsemnatul. Forma „dragi” pentru „drag” la feminin plural a fost consemnată, spune Rodica Zafiu, în a doua parte a secolului trecut, dintr-o dorință de sistematizare care, spunem noi, uneori se poate dovedi nenaturală. Nu pare foarte natural să se impună o singură formă pentru masculin și feminin plural, din moment ce un dicționar francez-român prezenta cu doar un secol înainte forma specializată pentru feminin, „dragele mele”, drept corespondent pentru „mes chéries”.

Chiar adjectivul sinonim „scump” ar putea fi într-o situație asemănătoare („scumpi” – formă comună pentru plural masculin și feminin), cu toate acestea nu spune nimeni „colegele mele scumpi”, „scumpile mele lalele”, ci, firește, „colegele mele scumpe”, „scumpele mele lalele”.

Așadar, corect este „dragile mele”, dar dacă cineva spune sau scrie „dragele mele”, iar noi nu suntem ingineri hidrologi, ar fi de preferat să nu batem din picior. 🙂

 

Lasă un răspuns