Ziua Ispășirii – despre „nivele” și „niveluri”

Vine un moment în viața oricărui bărbat în care cade de la dreapta credință (oricare ar fi aceasta). De exemplu, mie mi s-a întâmplat să încurc între ei doi dintre zeii în care cred: DEX (zeul sensurilor cuvintelor) și DOOM (zeul formelor cuvintelor). Această gravă abatere a fost propovăduită aici, chiar în paginile acestui site.

Așadar, am greșit când am spus că pluralul lui „nivel” este „niveluri”, iar „nivele” este doar pluralul lui „nivelă” (un instrument de măsurare) – asta este ceea ce spune DEX-ul, pentru cine vrea să citească acasă… DOOM-ul îi dă lui „nivel” ambele pluraluri („nivele” și „niveluri”), în timp ce de „nivelă” se ocupă separat și îi dă, firește, pluralul „nivele”.

Și pentru că DOOM face legea la acest capitol, ținem minte că „nivel” are două pluraluri corecte: „nivele” și „niveluri”.

În legătură cu celelalte substantive cu pluraluri diferențiate în funcție de sens despre care am vorbit până acum vă putem spune, după ce am verificat de încă o mie de ori, că e bine: vise / visuri și complexe / complexuri – nicio retractare.

 

Lasă un răspuns